Contacts

92 Bowery St., NY 10013

+1 800 123 456 789

Caravana Acasă Regăsit a călătorit în județele Vrancea și Bacău pentru a înscrie noi beneficiari în program.

Am decis să pornim cu caravana într-una din zonele țării în care problema migrației economice are impact major asupra comunității, în Moldova rurală.

Am ales șase sate, comune și orașe cu sub 15.000 de locuitori din județele Vrancea și Bacău și, timp de o săptămână, am călătorit și am descoperit comunități vulnerabile, cu posibilități dintre cele mai reduse, cu suflete îndurerate dar totuși pline de iubire față de cei care au rămas.

Ziua 1

Am pornit la drum cu inima deschisă, gânduri pline de speranță și o dorință imensă de a face bine. Ceea ce urma să se întâmple depășea cu mult așteptările noastre, pentru că am întâlnit zeci de oameni minunați.

Am ajuns cu Caravana Acasă Regăsit la școlile gimnaziale din Pufești și Domnești, Vrancea. Am aflat că plecarea părinților peste hotare a accelerat procesul de maturizare a multor copii prin supraîncărcarea cu sarcini și responsabilități de adulți: ei gătesc, spală, fac curat în casă și uneori au grijă de frații lor mai mici. Copii care preiau rolul adulților și nu parcurg în mod firesc etapele de dezvoltare. 

Un băiețel ne-a spus că nu s-a mai văzut cu tatăl său de 5 ani și că, atunci când ajunge acasă, o să îi spună mamei, care este la serviciu, să îl înscrie și pe el în programul Acasă Regăsit. Își dorește mult să îl vadă pe tatăl său…

După ziua de astăzi, avem în minte 3 cuvinte: realitate, inocență, emoții. 

Ziua 2

În a doua zi, Caravana Acasă Regăsit a ajuns în satul Scărișoara, Corbasca și în localitatea Podu Turcului, Bacău.

A fost o zi grea, cu o încărcătură emoțională puternică și multe lecții de viață. Am fost plăcut surprinși să vedem că, în Corbasca, primăria a pus la dispoziție un autobuz pentru a aduna oamenii. Apreciem deschiderea și implicarea autorităților pentru a oferi oportunități comunității și le mulțumim pentru tot sprijinul.

În această zi, am cunoscut-o pe Bianca, a cărei povestea ne-a emoționat foarte tare. Tânăra este primul beneficiar al caravanei Acasă Regăsit.

Separarea pe o perioadă lungă de timp afectează sănătatea emoțională a copiilor, dezvoltarea socială și educația lor. Mulți nu performează la școală, nu se pot concentra… cu greu fac față valului de emoții asociate cu plecarea părinților. Ni s-a confirmat că dorul și tristețea îi inundă pe perioada despărțirii de părinți și se bucură enorm la venirea acestora acasă.

Ziua 3

Caravana Acasă Regăsit a ajuns în Luizi-Călugăra și în Buhuși.

O mamă a început să plângă în timp ce ne povestea cum tatăl fetiței, uneori, nu reușește să-i răspundă la telefon pentru că atunci când vede că sună, începe să plângă de dor…. 

Pentru părinții care pleacă în străinătate, povara este adesea mai mare decât s-ar putea crede. Ei se confruntă cu sacrificii personale și tristețe într-o țară nouă, departe de acasă, printre străini. Revederile se întâmplă mai puțin de o dată pe an, pentru că cei mai mulți părinți preferă să trimită banii câștigați din greu înapoi în țară decât să îi cheltuie pe transport. Acești părinți se luptă cu singurătatea pentru a-și îndeplini responsabilitățile financiare. 

Astăzi, am aflat că preotul satului Călugăra a oferit informații despre programul Acasă Regăsit în cadrul slujbelor bisericii, informând cât mai multe persoane despre oportunitatea revederii oferită prin intermediul proiectul Acasă Regăsit.

Ziua 4

În ultima zi, Caravana Acasă Regăsit a ajuns în Adjud, la Școala Gimnazială Mareșal Alexandru Averescu. Nu au lipsit emoțiile nici de data aceasta.

Sunt mulți tineri care rămân în grija bunicilor și tânjesc după îmbrățișarea caldă a părinților. Au nevoie de multă afecțiune, iar noi am încercat să împărtășim cu ei cât mai multe mângâieri, îmbrățișări, pentru a le arăta că suntem alături de ei și cât de mult îi sprijinim.

La plecare, surpriza noastră a fost să găsim inimioare desenate de copii pe geamul Caravanei Acasă Regăsit. De data aceasta, rolurile s-au inversat, iar copiii au reușit să aducă zâmbete pe fețele noastre.

Povești auzite în cadrul Caravanei Acasă Regăsit